Fusion mellem Arla Foods og DMK

Arla Foods har annonceret, at Arla og DMK planlægger at fusionere med Arla Foods som fortsættende selskab med en samlet indvejning på 19 mia. kg mælk og en omsætning af samme størrelse målt i euro. Er det en god ide?
Rent forretningsmæssigt har Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter ingen kommentarer. Det økonomiske grundlag holdes hemmeligt. Der er uden tvivl lavet business cases, der ser positive ud. Sådan indleders fusioner altid fra Arlas side, desværre går det ikke altid helt som antaget, men LDM har respekt for, at de fleste virksomhedsledere har lettere ved at lede en virksomhed i udvikling end det modsatte. Og tiden taget i betragtning ville Arla Foods skulle reducere indvejningen. I Danmark vil treparten aflive et sted mellem 50.000 og 100.000 malkekøer, og i de andre andelshaverlande er mælkeproduktionen tilsyneladende også stagnerende eller aftagende. På landmandssiden må vi kræve, at fusioner og dermed fortyndet indflydelse i selskabet udmønter sig i bedre afregningspris. Det er desværre umuligt at måle, men andelshaverne ejer jo mejerier for at optimere indtjeningen.

Når den enkelte landmand reelt ikke længere har forretningsmæssig eller organisatorisk indflydelse, og mejeriet indvejer i syv lande og fire forskellige valutaer, ser LDM det som en nødvendighed, at mejeriet imødekommer andelshavernes naturlige krav med en garanti for en omkostningsdækkende afregningspris på et aftalt grundlag.
Organisatorisk set vil den nye fusion sandsynligvis betyde, at andelshaverne bliver presset yderligere et skridt væk fra den oprindelige danske opskrift på et andelsselskab, og det kan godt være bekymrende, ikke mindst i lyset af udviklingen i Danish Crown. På den baggrund opfordrer LDM på det kraftigste til, at der etableres en uafhængig ekstern kontrolinstans – eller complianceafdeling med et moderne udtryk – med kapacitet til at garantere, at mejeriet holder sig til interne vedtagelser, og de regler der gælder for andelsselskaber. I det omfang de kendte andelsprincipper ikke kan fortsætte, må der vedtages en ny politik, som ikke kun har udspring i direktionens ønsker.
Der er relativ kort tid den endelige afstemning omkring fusion, og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter opfordrer til en ærlig og åbenhjertig debat indtil skæringsdatoen. Fusionen skal godkendes af flere landes konkurrencemyndigheder, og både LDM og den tyske mælkeproducentforening forventer på baggrund af foreningernes producentopbakning at blive inddraget i den proces.
Yderligere information;
LDM formand, Kjartan Poulsen, 21 28 88 99